Mısır Nişastası 1 kg
{{CMP.TITLE}}
{{CMP.DESCRIPTION}}
- Ürün Özellikleri
- Ödeme Seçenekleri
- Yorumlar (0)
- Resimler
-
Mısır Nişastası 1 kg
Birçok ülkede rahatlıkla yetişebilen bir bitki olan mısırdan elde edilen doğal mısır nişastası, dünyada en çok tüketilen ve ülkemizde de en çok kullanım alanı olan nişasta çeşididir. Ortalama granül büyüklüğü 15 mikron olsa da, granül çapları 3 ile 26 mikron arasında değişmektedir. Elektron mikroskobu altında gözlemlenmiş, doğal mısır nişastası granülleri.
Mısır nişastasında amiloz oranı %25-28 arasında, amilopektin oranı ise %72-75 arasında değişmektedir. (Ortalama 1:3) Jelleşme derecesi ise, 62-72°C arasındadır. Nişasta jelleşince, viskoziteyi arttırır. Mısır nişastasının diğer nişastalardan en önemli farkı, hem dünya çapında, hem de ülkemizde üretiminin diğer nişastalara oranla çok daha fazla olması ve bu nedenle sağladığı fiyat avantajıdır. Mısır nişastası başta gıda sektörü olmak üzere, çeşitli sektörlerde kalınlaştırıcı, stabilizatör, nem tutucu, film oluşturucu, yapı düzenleyici ve bağlayıcı olarak kullanılmaktadır. Mısır nişastasının ilginç bir özelliği de su ile karıştırıldığında, Newton sıvısı özelliklerine uygun hareket etmemesidir. Güç uygulandığında bu mısır nişastası-su karışımı sıvı, maddenin katı cinsi gibidir, ancak hareket yavaş yavaş uygulandığında ise sıvı gibidir.
Bu deneyin küçültülmüş şekli, ufak bir kap içinde, mısır nişastası-su karışımına parmaklarla güç uygulanarak, laboratuvar koşullarında ya da evde de rahatlıkla yapılabilir. Doğal Mısır Nişastası Uygulama Alanları: Gıda Sektörü: Mısır nişastası pudinglerde yoğun olarak kullanılmaktadır. Dünya çapında ünlü lokumlarımızın temel hammaddelerinden biri de mısır nişastasıdır. Soslar, pudingler, lokum, gofret tabakası, çeşitli unlu mamüller ve pastacılık ürünleri mısır nişastasının kullanıldığı bir çok ürün grubundan bazılarıdır. Plastik Sektörü: Mısır nişastası yenilenebilir bir hammadde olduğundan, plastik sektöründe çevre dostu ürünlerin üretiminde kullanılmaya başlanmıştır.
Mısır nişastası ilaç sektöründe de yoğun olarak kullanılan bir hammaddedir. İlaç Sektörü: Mısır nişastası, ilaç sektöründe, tablet sıkıştırma ya da vitamin stabilizasyonu gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Kağıt Sektörü: Mısır nişastası, kağıt üretiminde kullanılan temel maddelerden biridir. Tutkal Sektörü: Yüksek yapışma gücü ile mısır nişastası, tutkal sektöründe de temel hammaddelerden biri olarak kullanılmaktadır.